Veelgestelde Vragen

Op deze pagina vindt u antwoorden op veelvoorkomende vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Bewindvoering

Hoe kom je in aanmerking voor bewindvoering?
Bewindvoering is bedoeld voor mensen die zelf niet in staat zijn om hun financiële zaken te regelen. U kunt in aanmerking komen voor bewindvoering door contact op te nemen met ons professionele bewindvoeringskantoor, RA Bewindvoering. Wij bieden vrijblijvend advies aan, waarbij we streven om binnen 24 uur contact met u op te nemen. U kunt zicht vrijblijvend aanmelden via RA Bewindvoering.
Hoe hoog moet de schuld zijn voor bewindvoering?

De hoogte van de schuld is geen specifiek criterium voor het aanvragen van bewindvoering; het gaat meer om de persoonlijke financiële situatie en het vermogen van een individu om zijn of haar financiën te beheren. Bewindvoering is bedoeld voor mensen die zelf niet in staat zijn om hun financiële zaken te regelen, ongeacht of er sprake is van grote of kleine schulden.

Hoeveel leefgeld per week onder bewindvoering?

De hoeveelheid leefgeld die je wekelijks ontvangt, wordt zorgvuldig bepaald in overeenstemming met jouw specifieke situatie. Factoren zoals inkomsten, vaste lasten, eventuele schuldenaflossingen en andere financiële verplichtingen spelen een rol bij het vaststellen van dit bedrag. Lees verder op de pagina Leefgeld.

Hoe vraag ik bewindvoering aan?
Om bewindvoering aan te vragen, kunt u contact opnemen met ons professioneel bewindvoeringskantoor, RA Bewindvoering. Wij begeleiden u graag door het aanvraagproces en nemen alle vereiste stappen met u door. Wilt u Vrijblijvend Advies over uw persoonlijke situatie? Wij streven ernaar om binnen 24 uur contact met u op te nemen.

Wat kost bewindvoering aanvragen?
De kosten voor het aanvragen van bewindvoering kunnen variëren afhankelijk van de persoonlijke situatie. Voor een gedetailleerd kostenoverzicht bekijk onze tarievenpagina.
Wie betaalt de kosten van een bewindvoerder?
De kosten van een bewindvoerder worden over het algemeen betaald uit het vermogen van de persoon die onder bewind is gesteld. In sommige gevallen kunnen deze kosten worden vergoed door de overheid of andere instanties.
Kan ik vrijwillig onder bewind?
Ja, in sommige gevallen kan bewindvoering op vrijwillige basis worden aangevraagd. Dit wordt vaak gedaan wanneer iemand zichzelf niet meer in staat acht om zijn of haar financiën te beheren en graag hulp wil krijgen bij het beheren hiervan.
Welke vormen bewind zijn er?
Er zijn verschillende vormen van bewind, waaronder beschermingsbewind, mentorschap en curatele. Elk van deze vormen heeft specifieke doeleinden en vereisten, afhankelijk van de situatie van de persoon die onder bewind wordt gesteld.
Wat mag een bewindvoerder niet doen?
Een bewindvoerder mag geen beslissingen nemen die in strijd zijn met de belangen van de persoon die onder bewind is gesteld. Ze mogen ook geen misbruik maken van hun positie als bewindvoerder voor persoonlijk gewin.
Hoe gaat een bewindvoerder te werk?
Bij RA Bewindvoering Nederland beginnen wij met het inventariseren van de financiële situatie van de persoon die onder bewind is gesteld. Vervolgens stellen wij een budget op en beheren wij de financiën namens de persoon, waarbij wij regelmatig rapporteren over de stand van zaken aan de rechtbank.
Kan ik overstappen naar een andere bewindvoerder?
Ja, het is mogelijk om van bewindvoerder te veranderen. Dit kan om verschillende redenen zijn, zoals ontevredenheid over de dienstverlening, een betere match vinden met een andere bewindvoerder, of veranderingen in persoonlijke omstandigheden. Om van bewindvoerder te wisselen, moet je een verzoek indienen bij de rechtbank en de redenen voor de wijziging uitleggen. De rechtbank zal de aanvraag beoordelen en een beslissing nemen over de verandering van bewindvoerder. Hulp nodig bij het overstappen van bewindvoerder? Neem contact met ons op voor begeleiding bij dit proces.

Budgetbeheer

Wat is het verschil tussen budgetbeheer en bewindvoering?
Bewindvoering is een beschermende maatregel van de rechtbank gericht op het beheren van uw financiën wanneer u minder zelfredzaam bent en hulp nodig heeft. Budgetbeheer is gericht op het beheren van uw financiën op basis van een overeenkomst, zelfs als u zelfredzaam bent, maar wat extra hulp nodig heeft. Bij RA Bewindvoering staan we klaar om u te begeleiden en de juiste oplossing te vinden die het beste bij uw situatie past. Vrijblijvend Advies aanvragen
Is budgetbeheer vrijwillig?
Ja, budgetbeheer is op vrijwillige basis. Het wordt vaak ingezet voor mensen die zelfredzaam zijn maar toch behoefte hebben aan begeleiding bij het beheren van hun financiën. In tegenstelling tot bewindvoering, waarbij de rechtbank een bewindvoerder aanstelt voor mensen die niet in staat zijn om zelf hun financiën te beheren, wordt budgetbeheer op vrijwillige basis ingesteld. Dit betekent dat de persoon die gebruik wil maken van budgetbeheer hier zelf voor kiest en ermee instemt om zijn of haar financiën te laten beheren door een budgetbeheerder. Lees meer over vrijwillige aard van budgetbeheer.
Wat zijn de kosten van budgetbeheer?
Bekijk op deze pagina de kosten voor Budgetbeer. Wilt u weten welke tarieven voor u van toepassing zijn? Neem gerust contact met ons op.
Wat zijn de taken van een budgetbeheerder?
Een budgetbeheerder speelt een cruciale rol in het beheer van uw financiën. Van het opstellen van een budgetplan tot het regelen van betalingen, onze deskundige budgetbeheerders staan voor u klaar. Lees hier in detail over de taken van een budgetbeheerder.

Aanmelden

Hoe kan ik mezelf aanmelden?
Aanmeldformulier
Aanmelden is geheel vrijblijvend en kan via hier. Wanneer u het formulier heeft ingevuld wordt er (op werkdagen) binnen 24 uur contact met u opgenomen om uw persoonlijke situatie te bespreken.

Aanmelden via de telefoon
Liever direct iemand spreken? Wij zijn ook telefonisch bereikbaar.

0321 230 030
Onze telefoonlijn voor aanmeldingen is geopend maandag t/m vrijdag van 09:00 – 15:00

Aanmelden via Whatsapp
Wij zijn uitsluitend voor aanmeldingen ook bereikbaar via Whatsapp.
Begin een gesprek via WhatsApp

Hoe snel word ik teruggebeld voor een afspraak?
Wij streven ernaar om binnen 24 uur contact met u op te nemen. Hierin bespreken wij uw situatie en hoe wij u kunnen helpen. Eventueel plannen we direct een intakegesprek in.